НОВИНИ

“ВМЗ” ЕАД отбеляза 80-ата си годишнина с ръст в производството и нови работни места 10.06.2016

“Превръщането и затвърждаването на “ВМЗ” Сопот като конкурентоспособен и иновативен производител на специална продукция от европейски ранг е наш основен приоритет. Преди година поехме дружеството в тежко финансово състояние, затънало в дългове и с често забавени плащания към работниците си. Днес предприятието отваря една нова страница в развитието си!.. ВМЗ е запазена марка и предприятието е обезпечено с договори, които ще позволят модернизиране на производството и въвеждане на нови изделия.” Това каза министърът на икономиката Божидар Лукарски на официалната церемония по отбелязване 80-годишнината от създаването на предприятието на 9 юни т.г. По думите на министър Лукарски разкритите нови работни места, увеличените заплати и социално-битови придобивки, гладът за кадри свидетелстват за това, че Вазовските машиностроителни заводи са в подем и имат сериозен принос в прогреса на българската отбранителна индустрия. Министърът благодари на ръководството на държавното дружество, на всички негови работници и служители и на присъстващите представители на отбранителната индустрия за упоритата им работа. С общи усилия военно-промишленият комплекс да бъде ядро за българската икономика, призова Божидар Лукарски.
На честванията в Сопот се събраха над 400 гости, сред които зам.-областният управител на област Пловдив Георги Пилев, кметовете на Карлово, Сопот и Иганово – д-р Емил Кабаиванов, Деян Дойнов и Павел Павлов, Съветът на директорите и цялото оперативно ръководство, бившите управители на “ВМЗ”, работници и служители на оръжейницата, президентът на КТ “Подкрепа” Димитър Манолов, представител на КНСБ, синдикалните лидери в предприятието.
“Въпреки трудностите, но и многото успехи за своите 80 години история, през знаменателната 2016-а ВМЗ започна да възвръща водещите позиции в българската икономика. Този възход нямаше да се случи без най-важното богатство на предприятието – хората, които със своя труд и всеотдайност спомогнаха за неговото развитие!”, подчерта в приветствието си изпълнителният директор на предприятието д-р инж. Иван Гецов. Той благодари на министър Лукарски за оказваната подкрепа, както и на синдикатите в предприятието, които с конструктивната си работа спомагат за решаването на всеки възникнал въпрос.
Изпълнителният директор на ВМЗ каза още, че има осигурени договори за следващите 2 години и половина, благодарение на които ще бъдат реализирани инвестиции в технологична модернизация и обучение на кадри. В момента предприятието усеща остър недостиг на квалифицирани работници и служители – особено в специалности, свързани с машиностроенето. От поемане на управлението от настоящото ръководство, до момента – за последните осем месеца, са назначени близо 1000 човека, а до края на 2016а се планира разкриването на още 500 работни места.
“Местната икономика не чака и сме принудени да задоволяваме тези нужди от кадри чрез наш собствен вариант на дуална система на обучение”, коментира пред журналисти министър Лукарски. Според него въвеждането на такава система е един от основните приоритети в работата на икономическото министерство, но все още липсва законова рамка за това. “Министър Кунева и екипът й работят усилено по този въпрос, но ние изпреварваме събитията, за да можем да отговорим на конкретните нужди на ВМЗ Сопот и сегашния темп на работа в завода”, посочи икономическият министър. Изпълнителният директор на предприятието д-р инж. Гецов допълни, че вече са постигнати конкретни резултати в това направление, като оръжейницата провежда активна кампания за насърчаване на интереса към технически специалности и перспективите, които предоставя ВМЗ сред учениците и техните родители. В резултат от тези усилия се разкрива нова паралелка в Професионална гимназия “Ген. Владимир Заимов” в Сопот, която да произвежда кадри за ВМЗ.
Подемът в развитието на предприятието се отразява и на финансовите резултати, като за първото тримесечие на 2016 г. приходите се увеличават близо 4 пъти и половина спрямо същия период на 2015 г. Ръководството на ВМЗ вече има изготвен бизнес план, който предвижда диверсификация на производството, което ще намали неговата зависимост от специална продукция.
1 (1) 3 (1)  5 (1)