НОВИНИ

Ръководството на “ВМЗ” Сопот предлага на средни и висши училища партньорство за обучение на кадри за оръжейното предприятие 23.03.2016

Ръководството на “ВМЗ” Сопот инициира работна среща на 23 март с представителина средни училища от региона и на пловдивския филиал на Техническия университет/ТУ/, във връзка с подготовката на кадри в областта на машиностроенето. Оръжейното предприятие има нужда от инженери, техници, стругари, фрезисти, електротехници – специалности, които от години не се изучават. Това стана ясно на срещата, в която участие взеха директорите на професионални гимназии “Генерал Владимир Заимов” в Сопот и карловските “Братя Евлогий и Христо Георгиеви” и “Христо Смирненски”.
“Представихме на училищните ръководства и на ТУ нашите предложения: да възстановим стажантските програми и платения летен стаж за ученици и студенти във “ВМЗ”. Имаме вече готови и утвърдени от Съвета на директорите правила за отпускане на стипендии: социални – за деца без родител; еднократни – за постигнати отлични резултати в обучението по техническа специалност и за цялостен отличен успех”, поясни след срещата изпълнителният директор на “ВМЗ” инж. Иван Гецов. Той допълни, че конкретно за студентите задочници в специалността “Машиностроене” в ТУ, предприятието ще предостави възможност за изнесено обучение. “Предложих, от името на ръководството, да подпишем и договор за сътрудничество с Техническия университет, по силата на който там ще можем да изпращаме за обучение и преквалификация наши работници”, каза още инж. Гецов. По думите му, на 25 март т.г. представители на дружеството ще се отзоват на поканата на ТУ и ще присъстват на Деня на отворени врати във Факултета по електроника и автоматика във висшето училище. На 14 април, в Деня на стажовете – отново в Пловдивския филиал, “ВМЗ” ще участва със своя презентация.
На първата работна среща е решено оръжейното дружество да изготви рекламен видеоклип за специалностите, за които се търсят кадри и да го предостави на основните училища в региона. Целта е завършващите седми и осми класове да се запознаят с производството на “ВМЗ” и да бъдат мотивирани да се обучават в средни технически, а след това – и във висши специалности, каквито са необходими за предприятието, поясни инж. Гецов.